thin

O štampariji

Štamparija Lapis započela je svoje poslovanje inspirisana idejom vizuelne komunikacije sa klijentima. Kapacitet poslovanja štamparije baziran je na savremenim metodama rada uz konstantno podizanje kvaliteta usluga, što omogućava ubrzan razvoj ka maloj imperiji digitalne štampe.


Naš tim upotpunjen je zahvaljujući saradnji sa Udruženjem mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG), posredstvom projekta zapošljavanja osoba sa invaliditetom OSI. Još od samog osnivanja štamparije, UMHCG je naš najvažniji partner, uz njihovu pomoć i renome ostvarili smo saradnju sa Savezom slijepih Crne Gore, Udruženjem paraplegicara Cetinje i mnogim drugim organizacijama.

O štampariji

Štamparija Lapis započela je svoje poslovanje inspirisana idejom vizuelne komunikacije sa klijentima. Kapacitet poslovanja štamparije baziran je na savremenim metodama rada uz konstantno podizanje kvaliteta usluga, što omogućava ubrzan razvoj ka maloj imperiji digitalne štampe.


Naš tim upotpunjen je zahvaljujući saradnji sa Udruženjem mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG), posredstvom projekta zapošljavanja osoba sa invaliditetom OSI. Još od samog osnivanja štamparije, UMHCG je naš najvažniji partner, uz njihovu pomoć i renome ostvarili smo saradnju sa Savezom slijepih Crne Gore, Udruženjem paraplegicara Cetinje i mnogim drugim organizacijama.

Usluge

Digitalna štampa

Činjenica je da se danas, zbog savremenog informaciono-tehnološkog doba u kojem živimo, veliki broj usluga odrađuje putem digitalnih uređaja. Izuzetak više nije ni štampa. Digitalna štampa je najkvalitetnija tehnika štampanja, a svaka ozbiljna štamparija će vam potvrditi da se prilikom digitalnog štampanja jednako vodi računa o kvalitetu štampe i boje, kako na velikim tako i na manjim površinama.

Ukoliko do sada niste imali potrebu za digitalnom štampom – predstavićemo vam sve o ovom modernom postupku prebacivanja slike i riječi na papir.

Šta podrazumijeva digitalna štampa?

Digitalna štampa je jedna od najmlađih tehnika štampanja, a njen osnovni cilj je da sam proces štampanja pojednostavi u najvećoj mogućoj mjeri. Digitalna štampa podrazumijeva direktnu povezanost računara i mašina za štampanje. Uz pomoć računara vrši se priprema za štampu ali i samo upravljanje štamparskim mašinama.

Digitalna štampa je mahom namijenjena i najviše se traži među korisnicima koji štampaju male tiraže i male formate, ali postoji mogućnost i štampe velikih formata. Sama tehnologija digitalne štampe omogućava da sve ideje i želje budu odštampane brzo i kvalitetno.

Ona pruža mogućnost završetka procesa u roku od par sati, na taj način štedeći i vrijeme i novac. Pomoću digitalne štampe mogu se štampati: katalozi, brošure, plakati, vizit karte, fascikle, jelovnici, zahvalnice, pozivnice, kao i mnogi drugi (repro) materijali potrebni za preduzeća.

Laserska gravura

Laserska gravura je tehnika kojom možete ostaviti vječni otisak. Lijepo je kada pronađete neki stari upaljač, šnalu od kaiša ili pehar koji je pripadao vašim precima na tavanu ili u nekoj zaboravljenoj kutiji. Udubljenja i prorezi koji su ostavljeni graviranjem se nisu izgubili već su dobili finu patinu lijepih upotrijebljenih predmeta koji čuvaju neke priče zatvorene u sebi.

Dugovječnost i istinski kvalitet čine da predmeti i pokloni, sa ugraviranim natpisima, predstavljaju više od poklona. Predstavljaju početak neke nove priče.Laserska gravura kao tehnika je pogodna za otisak na raznim vrstama metalnih predmeta od kojih su najčešće eksploatisani privesci, šnale, kopče za kaiš i slični predmeti koji mogu poslužiti u marketinške svrhe, jer predstavljaju odličan reklamni materijal.

Takođe, štamparija Lapis nudi lasersku gravuru na drvetu, plastici, pleksiglasu, aluminijumu, mesingu itd. Unutar naše štamparije koriste se “Universal” mašine za tehnologiju laserskog graviranja. Na ovaj način vrhunski kvalitet i dugotrajnost su zagarantovani.

Štampanje velikih formata

Poseban vid ovakvog načina štampanja je i digitalna štampa velikog formata, velikih tiraža kao i digitalna štampa iz tabaka. Ovaj tip štampe može potrajati i nekoliko dana.Digitalna štampa velikog formata nudi veliki izbor materijala i visok kvalitet štampanja. Štamparija Lapis adekvatno je opremljena da pruži uslugu i ove vrste.

Štampa velikih formata obavlja se na visokokvalitetnom ploteru, sa ekološki prihvatljivim bojama koje ne štete ni okolini ni čovjeku. Štampanje se može obaviti na PVC folijama, papirima različitih gramatura, ceradnom platnu, a odlični rezultati su se pokazali i u štampi na slikarskom platnu – kanvasu.

Štampa fototapeta izaziva posebnu pažnju zbog mogućnosti personalizacije svakog kutka doma, restorana ili poslovnog prostora. Digitalna štampa velikog formata je uglavnom namijenjena za uređenje izloga ili sajamskih štandova, ali se posebno preporučuje i za vizuelnu komunikaciju sa klijentima i foto brendiranje.

UV štampa

UV LED štampa je digitalna štampa prilikom koje se štamparska boja, nanešena na materijal, suši odmah uz pomoć UV svijetla. Ovo daje mogućnost štampe na skoro svim materijalima. Prilikom direktnog UV štampanja smanjena je emisija isparavanja organskih jedinjenja i proizvodnja dodatnih mirisa.


Ova vrsta štampe dozvoljava štampu na ravnim i neravnim površinama. Proizvodi štampani digitalnom UV tehnologijom su otporni na sunčeve zrake, vodu, vlagu i ostale atmosferske pojave, tako da su spremni za spoljašnju upotrebu.

Najčešća upotreba direktne UV štampe

Direktna UV štampa se najčešće koristi za štampu na drvetu, plastici, staklu, na metalnim predmetima, koži, tekstilu i slično, ali i za štampu na papiru i kartonu.


Predmeti koji se štampaju su: hemijske olovke, privesci, upaljači, USB flash memorije, USB kartice, rokovnici, setovi olovaka – kutije, luksuzne vizit kartice, maske za mobilne telefone i ostalo.


Štampa je moguća na svim materijalima u punom koloru, tako da je sve što ste zamislili moguće odštampati.

Sito štampa

Sito štampa je štamparska tehnika prvenstveno namijenjena štampi na tekstilu, zbog čega zauzima posebno mjesto u tekstilnoj indrustriji, ali svakako da se može koristiti i na drugim materijalima. Materijali na kojima se može koristiti ova tehnika su između ostalog: staklo, plastika, metal, drvo i keramika. Takođe, podloge mogu biti različitih oblika ali i namjena. Kada su u pitanju promotivne svrhe, sito štampa se može koristiti za štampanje reklamnog materijala kao što su: olovke, upaljači, naljepnice…


Mašine koje se koriste za sito štampu mogu biti: zaklopne, rotacione i ravnoštampajuće. Ramovi za sito štampu su uglavnom pravougaoni i trebalo bi da budu laki, da ostvaruju dobar kontakt i najvažnije, da se ne krive i ne mijenjaju oblik prilikom pranja i sušenja. Štamparska forma je izgrađena od svile koja je zategnuta na ramu. Sama tehnika štampe se ostvaruje tako što se boja potiskuje kroz štamparsku formu, ostavljajući trag na materijalu.


Boje koje se koriste za sito štampu mogu biti različitih vrsta kao što su: plastisol, PVC bez falata, mastila na vodenoj bazi, gliter, flok, kavijar kuglice, ekspander boje, lak boje itd.

Offset štampa

Jedna od trenutno najzastupljenijih, najisplativijih i najbržih tehnika štampanja predstavlja upravo offset štampa. Iz tog razloga, ova tehnika štampanja se najčešće koristi za štampanje većih serija, što se isplati klijentima, ali i štampariji.

Takođe, kvalitet i postojanost slike, kao i velika iskoristivost površine za štampanje, predstavljaju jednu od osnovnih karakteristika ovakvog načina štampanja. Offset štampa se najčešće koristi kada je u pitanju štampa velikih količina. Zbog svih ovih karakteristika i prednosti koje nudi offset štampa, ova tehnika se koristi za štampanje: vizit kartica, brošura, plakata, memoranduma, koverti, prospekata, kataloga, fascikli, papirnih kesa, postera, plakata, etiketa, naljepnica, deklaracija itd.

Proces offset štampe je veoma jednostavan. Boja sa ploče se prenosi na specijalnu gumu, uz pomoću koje se otisak prenosi na papir za štampanje. Papiri za štampu mogu biti: kunsdruk, ofsetni papir, muflon itd. Tokom samog procesa offset štampe, koriste se samo 4 osnovne boje: crna, plava, žuta i crvena, od kojih se tokom daljeg procesa štampanja dobijaju ostale boje.

Promo materijal

Promotivni materijal koriste kompanije u cilju sopstvene promocije. Promotivni materijal nalazimo u različitim formama, u vidu reklamnog materijala, izložbenog materijala, ambalažnog materijala, plakata, unutrašnje i spoljne reklame itd. Na ovaj način kompanije ostvaruju komunikaciju sa potencijalnim kupcima ili klijentima.

Odabir dobrog promotivnog materijala može ostvariti bolji efekat od skupih reklama i na taj način efikasnije doprijeti do željene publike. Najčešće se biraju hemijske olovke, privesci, majice, kačketi, kišobrani itd. Ovo su najčešće korišćeni proizvodi i odabirom adekvatnog promotivnog materijala možete biti sigurni da će vaš brend biti primijećen od strane potencijalnih kupaca i klijenata. Pored promotivnog materijala, ovi proizvodi se mogu koristiti i kao korporativni pokloni potencijalnim saradnicima, pri čemu će obavljati istu funkciju.

Takođe, kompanije se mogu odlučiti i za druge oblike promotivnog materijala, kao što su promotivni pultovi, bilbordi, roll up baneri, reklamni panoi i slično. Koji god promotivni materijal da odaberete, sigurno je da će on imati direktan uticaj na potrošače. Štamparija Lapis u svojoj ponudi nudi izradu promotivnog i reklamnog materijala za svoje klijente, kako bi na što bolji način promovisali svoje poslovanje.

Dorada štampe

Dorada štampe obuhvata posebne završne tehnike prije početka štamparskog procesa. U ovoj završnoj fazi, proizvod dobija svoj konačan izgled i oblik i spreman je za upotrebu. Uz pomoć naših grafičkih dizajnera i njihove stručnosti, materijal se priprema i dorađuje za štampu. Na ovaj način se izgled finalnog proizvoda upotpunjuje i izbjegavaju se sve eventualne greške prilikom izrade.


U ovoj fazi, tehnike poput perforacije, bigovanja, bindovanja, plastifikacije i mnogih drugih se vrše na samom gotovom proizvodu. Takvi proizvodi mogu biti: knjige, brošure, novine, kalendari, časopisi, katalozi,

ali i mnogi drugi.

Perforacija predstavlja mašinski postupak kojim se po unaprijed određenoj zamišljenoj liniji buše sitne rupice, kako bi se proizvod lakše razdvojio. Bigovanje je pojam koji se koristi za utiskivanje u štampani materijal linije za savijanje. Uz pomoć plastifikacije, kao procesa dorade štampe, štampani materijal se bolje štiti od oštećenja, a sama štampa izgleda kvalitetnije. Na ovaj način štampa se štiti od fizičkih oštećenja, hemijskih oštećenja i daje štampanom materijalu veću čvrstoću i težinu, što povećava kvalitet. Ovo su samo neke od tehnika koje se koriste prilikom dorade štampe, a koje štamparija Lapis pruža kao uslugu

svojim klijentima.

Štampa na tekstilu

U ovoj oblasti štampe obuhvatili smo širok dijapazon otisaka na različitim vrstama tkanina: pamuku, lanu, svili ili nekom od sintetičkih materijala. Postoji više načina utiskivanja željenog motiva (tekst, logo firme itd.) na odabranom materijalu. Način na koji će se štampati zavisi od vrste i boje materijala (tkanine) na kojoj se radi štampa, kao i od vaše potrebe, tj. namjene određenog štampanog materijala. Postoje različiti načini i karakteristike utiskivanja motiva, što ćemo u daljem tekstu pokušati približnije da objasnimo.

Prvi način

Najbrži i najjednostavniji način prenošenja željenih motiva na odabranu tkaninu jeste preslikačima koji omogućavaju da se prenosi slika u punom koloru, kao fotografija. Ovaj način uštampavanja preporučujemo za kratkotrajne manifestacije, lične proslave, jedinstvene poklone itd. Materijali koji su sa ovom vrstom štampe, a zahtijevaju često pranje, najbolje je prati ručno i izvrnute naopako, mada se po specifikaciji mogu prati u mašini i do 60°C u zavisnosti od vrste preslikača. Ručno pranje će vam omogućiti produženu trajnost cijele štampe koja je u slučaju mašinskog pranja garantovana do godinu dana.

Postoje:

  • Preslikači za svijetle materijale (tkanine) – najbolji efekat postiže se na bijelim i jako svijetlim površinama zato što su sa providnom podlogom;


  • Preslikači za tamne materijale (tkanine) – imaju bijelu podlogu preko koje se štampa i ukoliko je željeni motiv nepravilnog oblika najbolje je da se nakon štampe iskatuje (opsiječe) po obodima.


Sve što je potrebno da uradite je da pripremite fajl u PDF formatu koji ćemo mi odštampati na odabranom preslikaču (maksimalne dimenzije do A3 formata 297mm x 420mm), a zatim odgovarajućom transfer presom prenijeti željenu štampu na traženi materijal. Proces traje svega desetak minuta.

Drugi način

Drugi način je prenošenje fleks (glatke) ili flok (čupkaste) folije na željeni materijal. To su folije u raznim bojama koje se opsijecaju (katuju) u traženom obliku na kateru (mašina za opsijecanje folija). Tako dobijene oblike prenosimo odgovarajućom transfer presom na željeni materijal. Radi se o izuzetno kvalitetnom načinu prenošenja željenog teksta, motiva u vektorskom obliku ili logoa firme putem jako izdržljive folije, koja prilikom pranja može podnijeti temperaturu do 60ºC bez bojazni da se motiv odlijepi ili izblijedi.

Kombinacijom boja koje nam nude fleks i flok folija možemo doći do savršenog rešenja za vaš dres, radnu uniformu, jedinstvenog poklona i slično.

Treći način

Treći način je štampa na bijeloj fleks ili flok foliji gdje možete kao i kod preslikača, da štampate čak i fotografije u punom koloru, koje se zatim, ukoliko je potrebno, opsijecaju (katuju) i transfer presom prenose na željeni materijal. Prednost u odnosu na preslikače je ta što je štampana fleks ili flok folija dosta otpornija prilikom češćeg pranja do čak 60ºC. Ova vrsta uštampavanja pogodnija je za veće tiraže.

Klijenti

NVO sektor:

Privatni i javni sektor:

Portfolio